Гликолевел/ юли 8, 2020/ МЕТАБОЛИТЕН СИНДРОМ/ 0 comments

Когато става дума за холестерол, всички гледат и се надяват нивата на „лошия“ холестерол, т.е. липопротеини с ниска плътност (LDL) да бъдат в норма. Но докато цялото внимание се отделя на намаляване на лошия LDL, ролята на добрия холестерол HDL често не се разбира и се подценява.

Какво представлява HDL холестеролът?

Холестеролът е мастна субстанция, която се съдържа в клетъчните мембрани на всички тъкани в човешкото тяло. Той служи за изграждане на тъканите, за производството на хормони, на жлъчка в черния дроб и витамин D. Организмът ни сам синтезира 85% от необходимия му холестерол.

Мозъкът е изграден изключително от холестерол и ако лишим организма си от хoлестерол, ще си докараме деменция. Това е ползата от холестерола и опитите за прекомерното му намаляване, с диети и/или хапчета, е вредно.

Освен това, мозъкът си произвежда сам холестерол и излишъкът се изхвърля в кръвта. Колкото повече ограничаваме приема или се опитваме да блокираме образуването на холестерол, толкова повече ще стимулирате мозъка да произвежда. Това се нарича обратна връзка.

В черния дроб холестеролът се свързва с транспортни белтъци и се превръща в липопротеини с ниска плътност (LDL), наричан от лаиците „лош“ холестерол. Той се пренасят чрез кръвта до клетките, които не могат без него.

При нарушения в метаболизма му или при прекомерно внасяне с храната, той не може да се усвои от клетките и започва да се отлага по стените на кръвоносните съдове и да образува атеросклеротични плаки.

За щастие, в организма ни има белтъци, които ни защитават от натрупването на тези плаки. Те се свързват с  холестерола, който се е отложил по стените на кръвоносните съдове и образуват липопротеини с висока плътност (HDL).

По този начин те връщат холестерола в черния дроб и намалят риска от образуването на атеросклеротични плаки. Това е причината лекарите  да го наричат „добър“ холестерол.

Образно казано: HDL можем да го наречем още „чистач“ на кръвоносните съдовете, така че колкото по-мръсно, толкова повече чистачи са нужни.

За да осигури необходимото количество за организма, в човешката кръв циркулират около 3,36 – 7,76 mmol/L общ холестерол. За LDL границите са 4 – 5 mmol/L, но е желателно и под 4 mmol/L, докато за HDL са 1 – 0,9 mmol/L, като препоръката е над 1 mmol/L.

Просто и ясно: ако нивата на LDL са високи, тогава трябва да са високи и тези на HDL, за да сме предпазени. Когато съотношението между двата LDL/HDL < 4, тогава холестеролът няма да се отлага по стените на кръвоносните съдове.

Както стана ясно, холестеролът сам по себе си не може да причини заболяване, но неговото повишаване в кръвта показва, че имаме нарушения в обмяната на веществата. Блокирането на производството на холестерол с хапчета или ограничаване на приема му е временно решение, което може да навреди.

Повлияване на основното заболяване е начинът, по който могат да се оптимизират нивата му. Един от начините е като се действа върху намаляване на инсулиновата резистентност – водещ патофизиологичен фактор за развитието на метаболитен синдром и нарушения в обмяната на веществата.

Това става с помощта на природния продукт „Гликолевел“™. Той съдържа изолирани терапевтични вещества от Планински ясен, които доказано повлияват чувствителността на клетките и подобряват усвояването на глюкозата от клетките.

„Гликолевел“е ефективен и същевременно безопасен продукт, при който няма опасност от хипогликемични прояви.

„Гликолевел“™:

  • Подобрява липидния профил;
  • Действа благоприятно при хипертония;
  • Редуцира телесното тегло;
  • Нормализира нивата на кръвната захар.
Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*